HTML

Ne vezetességek!

Nem vezetett és vezetett nevezetességek szelete

Friss topikok

Linkblog

Jégbarlang Magyarországon - de hol?

2009.04.20. 12:05 pihenek

Hol van olyan pontja az országunknak, ahol mindig 0 fok körül van a hőmérséklet?

Sokan hallottak már bizonyára a szlovákiai Dobsinai-jégbarlangról. A helyiek régóta ismerték a Ducsa-hegy lejtőjén levő „Jéglyukat”, mint egy szikla tövében rejlő, jéggel töltött hasadékot. Juhászok és vadászok hűsöltek a kiáramló hideg levegőjénél, a közelben lakók hordták innen jeget. Első írásos említése 1863-ból származik, de a belsőbb szakaszait senki sem ismerte, mert síkos, lejtős talaján senki sem próbált lejutni.
1870. július 15-én Ruffiny Jenő dobsinai királyi bányamérnök, Láng Gusztáv honvédhadnagy és Méga Endre városi tisztviselő valamint még öt társuk kötelekkel, létrákkal és egyéb szükséges eszközökkel felszerelvea a Jéglyuk kikutatására indultak. Pack József bányász, Gáll János és Jakab Lipták János brigádvezetők kiszélesítették a nyílást, felállítottak egy csörlőt, majd leeresztették Ruffiny-t. Ő egy mécses fényénél látta meg jégképződményeket, visszatért a felszínre, majd rövid pihenő után újra leereszkedett és elkezdte a barlang felmérését. Megvizsgálta a Kis és Nagy termet, valamint a „Pokol” feletti térséget.

A mai Magyarországon ez a kérdésben szereplő jelenség a Telkibánya és Bózsva közötti jégbarlangban fordul elő. A nyáron is fagypont alatti hőmérsékletű természetes üregek és hasadékok máshol is előfordulnak kies hazánkban, de a világháborús futóárkok maradványaival szabdalt Király-hegy oldalát még augusztusban is kísérteties „gőzölgés” lengi be. A barlangot rejtett repedések kötik össze a hegy hűvös gyomrával, ami biztosítja a külső hőingadozás kiegyenlítését, illetve az alacsony hőmérséklet stabilizálását. A szifonhatás miatt nyáron még dúsabbak a 23 méter hosszú főfolyosó támívein függő, szikrázóan fehér jégkristályok. Hajdanában ez a hely a falu „közös hűtőszekrényeként” funkcionált, ide hordták a tartósításra és feldolgozásra váró húsanyagot és a gyorsan romló készleteket. A jégbarlang sajnos nem látogatható, mert a gyakori nyitogatás miatt hamar elveszítené hűvös szépségét, ezért csak lezárt vasajtajának nyílásán keresztül lehet bekukucskálni és megérezni fagyos leheletét.


Ön ismeri valamelyik nevezetességet? Ossza meg tapasztalatait!


 

Szólj hozzá!

Címkék: szlovákia felvidék zemplén telkibánya jégbarlang bózsva

A bejegyzés trackback címe:

https://pihenek.blog.hu/api/trackback/id/tr731075817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása