HTML

Ne vezetességek!

Nem vezetett és vezetett nevezetességek szelete

Friss topikok

Linkblog

Régen nagyobb havazások voltak

2010.02.01. 09:12 pihenek

Ma reggel fél 8-tól ismét megközelíthető közúton Magyarország összes települése, ugyanis sikerült járhatóvá tenni a Zemplén nyugati peremén található Hejcére vezető utat is.
Sok esetben emlegetik a nálunk korábban születettek, hogy bezzeg-a-mi-időnkben sokkal nagyobb havazások is voltak, de ezt rendre megpróbálják megcáfolni a meterológusok.

2003. januárjában Zala megyében a megyeszékhely külterületeire, így Ebergénybe és Erzsébethegyre már nem tudtak felkapaszkodni a helyi járatok, továbbá nem tudtak bejutni a buszok Tilajújhegyre, az Egervárhoz közeli Csöngedmajorba és a dél-zalai Nemespátró községbe sem, ahonnan nem mentek be az iskolás gyerekek Surdra, a település valóban el van zárva a külvilágtól. Nehezen volt járható a hejcei bekötőút az év eleji havazásnak köszönhetően, amely az egyetlen köldökzsinórja a településnek a külvilággal. Kisebb fennakadások volt Pápa környékén is, azonban a hajnali nehézségeket reggelre sikerült megoldani. Pár nappal később az Index munkatársaitól tudták meg a hejceiek, hogy ismét a hó fogságába kerültek:
"A hejcei polgármesteri hivatal munkatársai az Index munkatársától tudták meg, hogy településük el van zárva a külvilágtól. Mester Andrásné, a helyi önkormányzat munkatársa 1984 óta él a faluban, és azóta a legtöbb télen néhány napra megközelíthetetlenné vált a falu. A reggel 6 órai távolsági busz már nem érkezett meg. "Sajnos nem sok embert érint, mert kevesen dolgoznak. Az iskolások pedig csak örülnek" - válaszolta az Index kérdésére Mesterné. A napi élelmiszerek beszerzését ilyenkor a település tehetősebbjei végzik, akik terepjáróval, traktorral vágnak át a szántóföldön, hogy Vilmányból kenyeret, tejet hozzanak. A néhány kilométeres út megtételéhez - a korábbi évek tapasztalatai alapján - több órára van szükség.
A helyi közlekedéssel - noha mindössze 320 lelkes faluról van szó - nincs gond, mivel egy tolólappal felszerelt traktor gondoskodik az utak tisztításáról. A település 1999-ben kilenc napig volt elzárva a külvilágtól. A falu boltjaiban legalább négy napra elegendő élelmiszer van; kenyér legutóbb tegnap este érkezett Hejcére."

2003. február elején 180(!) település vált egy időre megközelíthetetlenné, volt ahová kutyák vontatta szánnal lehetett csak eljutni. Ez bizony több, mint 5%...

 


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pihenek.blog.hu/api/trackback/id/tr561718822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása